Asbestikartoitus ja asbestipurku luotettavasti

Suunnitteletko remonttia ennen vuotta 1994 rakennettuun kotiin tai muuhun kiinteistöön? VS Vahinkopalvelut Oy:n asbestikartoitus selvittää, onko kiinteistössäsi asbestia ja tekee edessäsi olevasta remontista turvallisemman.

”Asbestikartoitus ja asbestipurku vaativat tekijäkseen aina luvan saaneen ammattilaisen”, kertoo VS Vahinkopalvelujen aluejohtaja Petri Väliheikki. Yrityksellä on siis oltava voimassa oleva purkutyövaltuutus ja purkajalla asbestipurkulupa.

”VS Vahinkopalvelujen henkilöstöllä on vuosien ja jopa vuosikymmenten kokemus asbestin purkamisesta ja niinpä myös asbestikartoitukset hoituvat yhtä vankalla ammattitaidolla.”

Asbestikartoitus on osa turvallista remontointia. Se tehdään ennen remontin aloittamista, jotta asbesti ei aiheuttaisi terveyshaittoja ja remontointi sujuisi jouhevasti ilman keskeytyksiä.

”Asbestikartoituksessa asunnosta otetaan näyteitä purettavista ja epäilyttävistä materiaaleista, jotka toimitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Jos kartoitus osoittaa, että asunnossa on asbestia, on seuraavaksi edessä asbestipurku. Asbestipurun jälkeen tilassa suoritetaan vielä puhtausmittaus, ennen kuin rakennuksen remonttia voidaan jatkaa”, kuvailee VS Vahinkopalvelujen asbestityönjohtaja Petteri Peltola.

Asbestikartoitus ammattitaidolla

VS Vahinkopalvelut tarjoaa Seinäjoen ja Vaasan alueella remontointi- ja saneerauspalveluita, joihin kuuluvat myös asbestikartoitus, asbestinäytteenotto sekä asbestipurku.

”Asbesti on luonnossa esiintyvä mineraali, joka koostuu mikroskooppisen pienistä ja terävistä kuiduista. Hengitettynä kuidut voivat jäädä keuhkoihin ja aiheuttaa vaurioita”, Väliheikki kertoo. Asbestipöly ja -kuidut voivat levitä ilmassa purkutöiden aikana, ja siksi asbestinpurku ja sen käsittely edellyttävät erityistä huolellisuutta sekä tiukkojen turvallisuusmääräysten noudattamista.
”Usein vanhemmissa kohteissa esimerkiksi kiinnityslaastit, putki- ja laite-eristeet, kiinnitysliimat, matto- ja laattapinnat sekä tasoitteet voivat sisältää asbestia”, kertoo Peltola.

Asbestinäytteitä voidaan ottaa eri tavoin. Materiaalinäyte otetaan yleensä kaapimalla, leikkaamalla tai poraamalla pala materiaalia, joka voi olla esimerkiksi putkieristettä, kattolevyä tai lattiamateriaalia. Ilmanäytteet voivat puolestaan auttaa määrittämään ilmanlaadun asbestin purkutyön aikana tai muissa tilanteissa, joissa asbestipöly voi olla ilmassa.

Suuri osa VS Vahinkopalvelujen asbestitöistä suoritetaan hetkellä yrityksen omissa saneerauskohteissa, mutta asbestipalvelut ovat toki kaikkien hyödynnettävissä. Väliheikin ja Peltolan mukaan oma asbestipurkupalvelu nopeuttaa saneerausten aikataulua ja kohteiden valmistumista ja säästää näin asiakkaan remonttirahoja.

Asbestityötä turvallisesti

VS Vahinkopalvelut pitää tarkasti huolta oman henkilöstönsä turvallisuudesta erityisesti asbestikohteissa.

”Asbestinpurkajillamme on käytössään huippusuojaimet, jotka tarkistetaan ja mitataan vuosittain. Asbestinpurkua tekevillä on myös muita työntekijöitä tiiviimmin lääkärintarkistukset, joihin työntekijän niin halutessa sisältyy myös esimerkiksi keuhkokuvaukset”

Määräykset asbestikohteiden osalta kiristyvät jatkuvasti. Väliheikki on käynyt ensimmäiset asbestikurssinsa 90-luvulla ja lisää tietoa sekä suojautumisesta että toisaalta asbestin vaaroista on tullut tasaisesti vuosittain ja toki myös suojavarusteet ovat kehittyneet merkittävästi.

”Suurimpia kehitysaskeleita ovat olleet mittausten kehittyminen ja niiden hyödyntäminen kaikissa asbestikohteissa. Henkilökohtaisiin suojaimiin on tullut aika paljon kiristyksiä ja nykyään esimerkiksi kasvomaskit säädetään ja muotoillaan jokaiselle henkilökohtaisesti.”

Omaan osaamiseen nojaten

Vaikka asiakkaat mieltävätkin asbestin jo etukäteenkin vaaralliseksi ja työlääksi poistettavaksi, joutuu Peltola usein kertaamaan, kuinka asbestipurku tapahtuu ja mitä se käytännössä tarkoittaa. ”Asbestinpurkuun liittyvät suojaustoimenpiteet sekä laitteet herättävät usein ihmetystä. Kysymyksiä aiheuttaa esimerkiksi sulkutunneli, jonka avulla purkualueelle kuljetaan”, kertoo Peltola.

Purkamisen jälkeen asbestia sisältävät materiaalit paketoidaan ohjeistuksen mukaan huolellisesti ja kuljetetaan kaatopaikalle, jossa ne haudataan maan alle. Näin ne ovat tietoisesti oikeassa paikassa eivätkä ne pääse sekoittumaan muihin jätteisiin. Asbestia ei voi kierrättää, sillä sitä ei voi hyötykäyttää eikä esimerkiksi polttaa.

Säädellyllä ja haastavalla alalla VS Vahinkopalvelujen etuna ja vahvuutena on vankka kokemus alasta ja osaaminen onkin huippuluokkaa. ”Olemme tehneet paljon asbestikartoituksia sekä asbestipurkuja ja matkan varrella on tullut vastaan kaikennäköistä asbestityömaata”, summaa Väliheikki.

VS Vahinkopalveluiden ammattilaiset ovat valtuutettuja asiantuntijoita asbestin kartoittamisessa ja käsittelyssä – voit luottaa asbestityön meidän käsiimme.  

Tutustu VS Vahinkopalveluiden asbestipalveluihin ja ota yhteyttä!

PALVELUT

KOSTEUSMITTAUS- JA KARTOITUS

VESIVAHINGON KUIVAUS

PALOSANEERAUS JA IRTAIMISTON KÄSITTELY

SAUNA- JA KYLPYHUONEREMONTTI

HOMEVAURION KORJAUS

ASBESTIANALYYSIT JA MATERIAALINÄYTTEIDENOTTO

HAJUNPOISTO JA DESINFIOINTI

RAKENNUSPALVELUT

ASUNNON OTSONOINTI

ASBESTIKARTOITUS

VAHINKOSANEERAUS

Ota meihin yhteyttä

Jättäessäsi yhteydenottopyynnön, olemme sinuun mahdollisimman pian yhteydessä.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.


SATTUIKO VAHINKO?
24H PÄIVYSTYS 050 3201817